Enllaç covalent: compartim?

Ja hem comentat en el blog que tots els àtoms volen tenir 8 electrons en la capa de valència (amb l'excepció del primer període) per aconseguir estabilitat. Alguns àtoms tenen tendència a perdre electrons, i altres tenen tendència a guanyar els que els falta. Però, quan reaccionen dos àtoms que volen guanyar electrons (succeeix amb els no metalls), com poden els dos aconseguir els electrons que necessiten?

El 1916, Lewis va suggerir que l'enllaç covalent podria ser degut a la compartició de parells d'electrons de valència que se situarien entre els nuclis positius dels àtoms que s'uneixen. Així s'originen forces atractives entre els nuclis i els electrons d'enllaç (model de Lewis).


Font: conceptodefinicion.de

Diagrames de Lewis

Lewis va desenvolupar uns diagrames per representar aquest tipus d'enllaços.

El nucli i tots els electrons interns (el cos de l'àtom) s'indiquen pel símbol de l'element i, al voltant, s'indiquen amb punts els electrons de valència.


Font: http://quimica-villa.blogspot.com

 En els diagrames moleculars de Lewis, els parells d'electrons que formen un enllaç s'anomenen parells compartits o enllaçants, i els parells no compartits s'anomenen parells solitaris o no enllaçants.




En algunes molècules, els àtoms que formen l'enllaç covalent no compleixen la regla de l'octet. Això és degut al fet que en tenen orbitals buits on poden allotjar més electrons, o bé no tenen electrons suficients per complir la regla de l'octet.

Font: es.slideshare.net



No hay comentarios:

Publicar un comentario