La taula periódica

Benvinguts i benvingudes de nou al meu blog!

Hem vist fins ara els diferentes models atòmics desenvolupats al llarg de la història. A continuació veurem com s'organitzen els elements al llarg de la taula periòdica. En aquesta taula ordenem tots els elements químics coneguts de menor a major nombre atòmic. A cadascuna de les 7 files li diem període i a cadascuna de les 18 columnes li diem grup.

Aquí podeu veure un exemple de la taula periòdica dels elements. Tots els elements d’un mateix grup tenen la mateixa configuració electrònica en els electrons de la capa de valència. Això fa que les propietats d'aquests elements siguen similars.

Font: Wikipedia

Alguns dels grups principals són els següents:

  • Grup 1: Alcalins. Tenen 1 electró a l'últim nivell (capa de valència). Han de perdre 1 electró per a aconseguir una configuració més estable (última capa completa): es converteix en un ió amb càrrega +1.
Resultado de imagen de precauciones del sodio
Explosió de sodi en contacte amb l'aigua.
Font: Wikipedia

  • Grup 2: Alcalinoterris. Tenen 2 electrons a l'ùltim nivell.  Han de perdre 2 electrons per a aconseguir una configuració més estable: es converteix en un ió amb càrrega +2.
  • Grup 16: Amfígens. Tenen 6 electrons a l'últim nivell. Han de guanyar 2 electrons per a aconseguir una configuració més estable: es converteix en un ió amb càrrega -2.
  • Grup 17: Halògens. Tenen 7 electrons a l'últim nivell. Han de guanyar 1 electró per a aconseguir una configuració més estable: es converteix en un ió amb càrrega -1.
  • Grup 18: Gasos nobles. Tenen 8 electrons a l'ultim nivell, és a dir, tenen completa la capa de valència. Això fà que no necessiten guanyar o perdre electrons. Com a conseqüència, són els elements més estables de la taula periòdica.

Tots els elements dels grups 1 i 2, a excepció de l'hidrògen, son metalls. Els elements dels grups 3 al 12 s'anomenen metalls de transició; entre aquests hi trobareu alguns molt coneguts, com l'or, el coure o el ferro. Del grup 13 al 17, el caràcter metàl.lic va augmentant a mesura que descendim en el grup. Per exemple, en el grup 16 tots són no-metalls menys el poloni, i en el grup 17, dels halògens, tots són no-metalls.


No hay comentarios:

Publicar un comentario